Het verhaal van dr. Edward Bach

De Bach Bloesem Remedies zijn genoemd naar hun ontdekker, dr. Edward Bach, die leefde van 1886 tot 1936. Hij was meer dan twintig jaar in Londen werkzaam als arts, bacterioloog en homeopaat. In 1930 gaf hij zijn praktijk op om zich de laatste zes jaren van zijn leven te wijden aan het vinden van de bloesemremedies.

Voor elke negatieve stemming of gemoedstoestand waarvan een mens last kan hebben, vond dr. Bach een bijpassende plant of boom, waarvan hij de genezende kracht in zichzelf kon voelen en ervaren. Zijn intuïtie hielp hem daarbij. Van o.a. de bloemen van deze planten en bomen maakte hij de 38 remedies en de Rescue Remedie. Dr. Bach woonde de laatste jaren van zijn leven in een huis in Sotwell, Oxfordshire in Engeland, genaamd Mount Vernon, waar nog steeds het Bach Centre gevestigd is.

Ouders kunnen gemakkelijk de Bach Bloesem Remedies uitzoeken voor of met hun kind. Dit sluit aan bij de filosofie van dr. Edward Bach. Hij vond dat de remedies door iedereen zelf uit te kiezen en toe te passen moesten zijn. Bovendien kunnen de Bach Bloesem Remedies ouders en ook anderen die betrokken zijn bij de ontwikkeling van een kind, helpen het kind te leren op een positieve manier met zijn gevoelens om te gaan.

Uitgangspunt volgens dr. Bach is dat het gevoelsleven van de mens een belangrijke rol speelt bij het ontstaan en genezen van ziekten. Velen van ons hebben last van angst, boosheid, onzekerheid, eenzaamheid, enzovoort. Ieder symptoom, of dat nu lichamelijk of emotioneel is, heeft ons een specifieke boodschap te vertellen. Het gaat er volgens dr. Bach om deze boodschap te onderkennen, te aanvaarden en ten behoeve van onze verdere levensreis te benutten. Bij de toepassing van de Bach Bloesem Remedies gaan wij niet uit van de aard van de ziekte, maar we behandelen de hele persoon.

Het Bach Centre is gevestigd in het huis Mount Vernon in Engeland, waar dr. Edward Bach de laatste jaren van zijn leven gewoond heeft. Was dr. Bach hoogsensitief? Lees het in het artikel: ‘Alles is energie. Hoe werken Bach Bloesem Remedies?’

Judy Ramsell Howard, directeur van het Bach Centre, over mijn boekje

De Bach Bloesem Remedies zijn een vorm van emotionele zelfredzaamheid, gebaseerd op dr. Bachs filosofie van eenvoud: een verfrissende tegenhanger voor de spanningen en problemen die onze hedendaagse levenswijze met zich meebrengt. Onlangs woonde ik een korte ouderschapscursus bij en toen werd mij gevraagd: ‘Kunnen kinderen ook Bach Bloesem Remedies gebruiken?’ en ‘Welke zijn het meest geschikt?’ Ik antwoordde: ‘Jazeker – kinderen kunnen profiteren van alle remedies’ en ik wilde bijna ‘logisch’ toevoegen maar toen werd ik me bewust van het feit dat de meeste boeken over Bachremedies zijn geschreven met gevoelens van volwassenen als uitgangspunt. Wanneer je remedies voor kinderen wilt uitkiezen, moet je de beschrijvingen vertalen naar kindergevoelens.

Kinderen zijn in het algemeen heel goed in staat om zowel met lichamelijke als emotionele ongemakken om te gaan – en ze herstellen zich snel. Toch kunnen kinderen ook heel wat gevoelens verbergen; misschien omdat ze niet in staat zijn om ze te verwoorden, of omdat ze hebben geleerd dat het een hoop gedoe voorkomt als ze niets zeggen. Hoe het ook zij, ze hebben de remedies net zo hard nodig als volwassenen. Je kunt zelfs zeggen dat hun behoefte hieraan groter kan zijn en dat de remedies beter kunnen werken, omdat ze nog jong zijn en ze nog moeten leren omgaan met hun negatieve en positieve ervaringen.

De meeste ouders zijn in staat om de behoeften van hun kinderen aan te voelen. Zij die ervaring hebben met de Bachremedies zullen beseffen hoe de remedies onze kinderen kunnen helpen met de emotionele uitdagingen van het leven. Met dat in mijn achterhoofd heb ik mijn boek: Opgroeien met Bach Bloesem Remedies geschreven. Ouders die de Bachremedies willen gebruiken voor hun kinderen zullen gebaat zijn bij een korte en krachtige beschrijving en Diana Koornstra’s boek “Bach Bloesem Remedies voor kinderen” is hier zeer geschikt voor. Het is een heldere inleiding tot de emotionele behoeften van kinderen en het geeft duidelijk aan hoe de remedies kunnen helpen met het verwerken van hun emotionele ‘ups and downs’. Hierdoor kan hun vrije geest verder gaan met lachen, zingen en spelen – en hun beste vriend blijven – voor de rest van hun leven.

N.B. De tekst van mijn boekje is verwerkt in deze website. Het boekje is daarom in gedrukte vorm niet meer verkrijgbaar.